Verscherpen

Foto’s kan je op een snelle manier verscherpen met de filter Unsharp Mask. Scherper maken van foto’s kan je best als laatste uitvoeren, na alle andere bewerkingen (bv. na de kleurcorrectie).

Er zijn 3 filters beschikbaar om te verscherpen:

  1. Sharpen (sharpen more)
  2. Sharpen Edges
  3. Unsharp Mask

Deze filters vind je terug in de menubar bovenaan onder Filter – Sharpen . Dupliceer eerst de layer met de foto in (selecteer de layer met de foto in het layerspalet en kies dan Ctrl+J ). Indien de verscherping van de foto later te sterk is kan je de Opacity van deze layer verminderen (bovenaan layerspalet).

Bij de filter Sharpen verscherp je de foto zonder dat je verder controle hebt over de mate van verscherping.
De filter Sharpen Edges verscherpt de randen, ook zonder verdere controlemogelijkheden. Gebruik de filters zoveel achter elkaar tot je de gewenste resultaten krijgt.

   


De beste methode is de filter Unsharp Mask.
Laat u niet misleiden door de naam, dit is weldegelijk een filter om te verscherpen. De naam stamt nog uit de tijd van de klassieke fotografie waarbij er een contactprint gemaakt werd van een negatief op een film met glas ertussen. Je kreeg hierbij een wazig positief. Dit werd dan samen met het originele negatief afgedrukt op fotopapier. Het resultaat was een scherpere foto.
De Unsharp Mask filter geeft je de meeste controlemogelijkheden. Je hebt 3 schuifbalken: Amount, Radius en Threshold.

Amount: hoeveel verscherping je wil toepassen
Radius: het aantal pixels dat beïnvloed worden
Threshold: de helderheid en contrast van het effect. (door de schuiver naar rechts te schuiven verminder je de ruis die ontstaat na het verscherpen)

Speel een beetje met de schuifbalken om de effecten uit te testen. Klik op OK als je het gewenste resultaat hebt.
Om een filter te herhalen (met dezelfde waarden ingevuld) kan je hierna gewoon op Filter – Unsharp Mask klikken. Wil je andere waarden invoegden moet je terug naar Filter – Sharpan – Unsharp Mask

 

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *