Selecteren en Selecties maken

Er zijn verschillende technieken beschikbaar in Photoshop om selecties te maken. Het hangt van de foto zelf af welke methode het meest succesvol is. Bij moeilijke foto’s (bv. met veel details) geeft een combinatie van enkele technieken de beste resultaten.


Mogelijkheid 1 – Magic Wand tool

Een eerste mogelijkheid is de “Toverstaf” (Magic Wand Tool). Klik op het icoontje of selecteer W op het toetsenbord om deze tool te activeren. Klik nu met de toverstaf op de achtergrond van de foto (in het voorbeeld: klik eender waar op de foto met de toverstaf behalve op de vlinder zelf).
Je zal zien dat een gedeelte van de foto geselecteerd wordt. Bovenaan in de menubalk heb je een vakje Tolerance waar je een waarde kan invullen van 0 tot 100. Als je bv. een tint groen hebt geselecteerd en je verhoogt de waarde zullen er meer groenwaarden die in de buurt liggen mee geselecteerd worden. Verlaag je de waarde dan zal er minder geselecteerd worden.

Als je shift ingedrukt houdt terwijl je met de toverstaf klikt, voeg je selecties toe aan datgene wat je al geselecteerd had (er verschijnt een plus-teken onder de toverstaf), houd je Alt ingedrukt terwijl je met de toverstaf klikt dan kan je delen uit de selectie verwijderen (er verschijnt een min-teken).

Als je selectie klaar is kan je de achtergrond verwijderen door delete te selecteren. (Let erop dat de foto in het layer-paneel niet ingesteld staat als background – dubbelklikken indien wel, om er een layer van te maken.)


Mogelijkheid 2 – Lasso tool

Een andere methode is gebruik maken van het lasso tool. (L op het toetsenbord) Op het icoontje klikken en ingedrukt houden om een lasso te kiezen. Door bovenaan een waarde bij feather in te geven, zullen de randen zachter zijn dan wanneer deze op 0 blijft staan.

Persoonlijk vind ik de Polygonal Lasso het makkelijkst, hiermee trek je rechte lijnen rond je foto. Klik op de rand, verschuif je muis langs de rand en klik telkens om een nieuwe lijn te trekken. Als je helemaal rond bent dan verschijnt er een bolletje onder de toverstaf dat aanduidt dat de selectie rond is als je klikt.

Een andere mogelijkheid is de Magnetic Lasso Tool. Als u met deze tool rond een duidelijke rand sleept springt de selectie zelf naar de rand. De Magnetische Lasso vind randen door te zoeken naar verschillen in contrast. Werkt dus het best bij objecten die duidelijk te onderscheiden zijn van de achtergrond.

Met de gewone Lasso Tool trek je een selectie rond de vlinder met de vrije hand. Hier moet je een vaste hand voor hebben. Maar kan wel handig zijn bij kleine selecties waar het met de andere tools minder goed lukt.


Mogelijkheid 3 – Extract filter

Een derde mogelijkheid is gebruik maken van de Filter – Extract. (alt+ctrl+x)
Er opent een nieuw venster met een aantal tools om de vlinder uit zijn achtergrond te halen.

Met de Edge Highlighter Tool (B) trek je een dikke gekleurde lijn rond de rand. Dan vul je datgene dat je wil behouden met een kleur met het Fill Tool (G). Met het gummetje kan je de selectie bijwerken. Klik op OK en de achtergrond is verwijderd uit de foto.


Mogelijkheid 4 – Quick Mask

Activeer standaard voor-en achtergrondkleur door het kleine icoontje te klikken (zwart en wit vlakje) te klikken net onder de iconen waar de voor-en achtergrondkleur staan. Hierdoor zal de voorgrond zwart worden en de achtergrond wit.

Zet de Quick Mask mode aan door op het Quick Mask icoontje te klikken (vierkantje met cirkel in, net onder de voor/achtergrondkleur-icoontjes)
Met de Quick Mask methode kan je op eenvoudige wijze een masker inkleuren dat naar een selectie omgezet wordt als je terug naar de standaard mode switcht. Inkleuren doe je gewoon met de Paintbrush Tool of Pencil Tool. Inkleuren met zwart zal het masker uitbreiden, met de witte kleur verwijder je dan weer het masker. Voor de details moet je sterk inzoomen en een kleinere brush gebruiken.

Als je buiten de lijntjes hebt gekleurd draai je gewoon voor-en achtergrondkleur om (klik hiervoor op de dubbele pijl net boven de voor/achtergrondkleur-icoontjes) en gebruik wit om datgene dat buiten de lijntjes zit te verwijderen. Als het masker klaar is, kan je terug naar de standaardmode gaan. (klikken op het icoontje links naast het Quick Mask icoontje). Nu zal het masker een selectie worden.

Indien je per ongeluk de achtergrond hebt geselecteerd terwijl je de voorgrond nodig had, dan kies je in het menu voor Select-inverse en de selectie zal omgedraaid worden. Je kan nu de achtergrond verwijderen , of de voorgrond kopiëren en importeren naar een nieuwe foto. Deze methode is ook de meest succesvolle methode om haren te selecteren, wat met de andere methodes veel slechtere resultaten geeft.


Mogelijkheid 5 – Color Range

Open de foto en ga naar Select – Color Range.
Het venster” Color Range” opent en je hebt 3 Eyedropper tools (pipet) waarmee je kleuren kan aanduiden die moeten verdwijnen.

Gebruik de eyedropper met het plus-teken om meerdere kleuren te selecteren. Er is ook een miniatuurweergave van de foto in grijswaarden.
Klik op de delen die moeten verdwijnen met het eyedropper tool.

Selecteer bij “Select” de optie “sampled colors”. De kleuren die worden geselecteerd met het pipet worden wit.

Als je de fuziness verhoogt zie je dat er meer geselecteerd wordt doordat je hiermee het kleurbereik verhoogt. Zodra je op OK klikt zie je de selectie op de foto.


Welke mogelijkheid je ook gebruikt, uiteindelijk heb je een vlinder (of wat je ook geselecteerd hebt) met een transparante achtergrond. Door nu een layer toe te voegen en onder de layer met de foto te slepen, kan je hierop elke achtergrond naar wens invoegen of je kan foto’s laten samensmelten, zoals je op deze pagina helemaal bovenaan ziet (net onder de navigatiebalk).

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *