De Eyedropper Tools

De Eyedropper Tool, Color Sampler Tool en Measure Tool zitten onder hetzelfde icoontje in de toolbox. Door op het zwarte pijltje rechtsonder het icoon te klikken opent het submenu met de andere tools.
Je kan ook op het toetsenbord op de “I” drukken om de tool te activeren. Switchen tussen de 3 tools doe je via Shift + I .

De functie van de Eyedropper Tool (pipet) is het opnemen van de kleur die men ermee aanraakt door erop te klikken, waarmee die kleur de actieve voorgrondkleur wordt. Alt + klik om die kleur de actieve achtergrondkleur te maken.

Bij de opties bovenaan kan je de grootte van het pipet instellen (punt, de gemiddelde kleur van 3×3 pixels, de gemiddelde kleur van 5×5 pixels).

Bij foto’s is het beter een grotere eyedropper in te stellen omdat kleuren op foto’s gevormd worden door een samenstelling van een aantal pixels (die elk een eigen tint van de kleur hebben) maar samen de kleur vormen. Je kan dit goed zien door sterk in te zoomen op een foto. Een groter pipet neemt het gemiddelde van een aantal pixels.
In het voorbeeld heb ik sterk ingezoomd op het witte vierkant in de foto waardoor je pixels goed kan zien.


Met het Color Sampler Tool kan je punten vastleggen op een afbeelding waar je steeds weer de kleurwaarden van kan opvragen door er terug op te klikken. De info over het punt vind je in het Info Palette. De punten kan je ook verslepen naar een andere plaats.

In het voorbeeld zie je 4 punten aangeduid op een foto waar je in het Info Palette de RGB waarden van kan aflezen.

Bij deze tool heb je dezelfde opties als bij de Eyedropper Tool met het enige verschil dat er een knop Clear is om de punten allemaal te verwijderen.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *