de Move Tool

Om de Move Tool te selecteren klikt u erop in de toolbox of kiest u “V” op het toestenbord. Ben je met een andere tool aan het werken (bv. je bent aan het tekenen met het penseel) dan kan je gewoon op de Ctrl toets drukken op de Move Tool op te roepen, zodra je deze toets loslaat kan je verderwerken met je vorige tool.

De Move Tool gebruik je om selecties of layers te verplaatsen. Om een selectie te verplaatsen, plaats je de cursor binnen in de selectie en dan klikken en slepen met de muis.

Als je een copy wil maken van het geselecteerde en deze wil verplaatsen (terwijl het origineel blijft staan) dan moet je de Alt toets ingedrukt houden terwijl je de selectie verplaatst.

Als je meerdere copys wil maken van de selectie dan kies je de Move Tool, Alt ingedrukt houden en op het toetsenbord op één van de pijltoetsen drukken. Elke keer je op een pijltoets drukt zal een nieuwe copy gemaakt worden.

Met de Move Tool kan je ook layers en selecties van het ene document naar het andere document slepen. Sleep deze gewoon van het actieve venster naar het andere venster. Je zal een rand zien verschijnen rond het nieuwe document dat aangeeft dat je de selectie of layer naar daar kan verplaatsen. Photoshop kopieert de layer of selectie naar dit nieuwe venster en laat het originele ongewijzigd.


Zodra je de Move Tool selecteert in de Toolbox zie je bovenaan onder het menu de Move Tool Opties Menu verschijnen.
Kies je voor Auto Select Layer dan zal die layer geselecteerd worden waarvan je met de muis op de pixels geklikt hebt, ook al is dat niet de geselecteerde layer in het layerspalet.
Kies je voor Show Bounding Box dan verschijnt een venster met handvatten rond de inhoud van je layer. Door één van de handvatten te verslepen kan je je layer transformeren.

Hierna volgen 12 icoontjes om uit te lijnen (align). Voor de eerste zes mogelijkheden heb je minsten 2 layers nodig die met elkaar gelinkt zijn (Layers linken doe je door in het vierkantje rechts van het oog te klikken in het layers palet. Je ziet dan een ketting verschijnen). Voor de laatste zes mogelijkheden heb je minstens 3 aan elkaar gelinkte layers nodig.
De icoontjes duiden op welke manier de geselecteerde layers uitgelijnd zullen worden als je erop klikt.

Rechts klikken op het canvas met deze tool en een nieuw menu verschijnt waarbij je de layer kan selecteren waarop je geklikt hebt of de achtergrond.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *