De Marquee Tools

De marquee tools zijn rechthoekige en cirkelvormige selectiekaders. Om één van deze tools te selecteren klikt u erop in de toolbox of kiest u “M” op het toestenbord.

Het eerste selectiegereedschap is het Rectangular Marquee Tool (rechthoek). Klik op het zwarte pijltje rechtsonder het icoontje en houd de muis ingedrukt om het submenu te openen waarin je de andere marquee tools vind.

Om heen en weer te schakelen tussen de Rectangular en Elliptical Marquee Tool drukt u op Shift + M.

Om meer dan één selectie te maken houdt u Shift ingedrukt (er verschijnt een plusteken onder het kruis), nadat u de eerste selectie gemaakt hebt en terwijl u de volgende selectie maakt. De gebieden die elkaar overlappen zullen dan worden samengevoegd tot één groot gebied.

Met Shift maakt u ook een perfect ronde cirkel of vierkant. Druk op Shift terwijl u de vorm sleept.

Om een gebied binnen in een andere gebied te deselecteren houdt u de toest Alt ingedrukt terwijl u de binnenste vorm sleept (er verschijnt een minteken onder het kruis).

De Single Row en Single Column Marquee Tools dienen om een selectie te maken van 1 pixel hoog of breed. Om een gemaakte selectie uit te schakelen drukt u op Ctrl + D.


Zodra je een Marquee Tool selecteert in de Toolbox zie je bovenaan onder het menu de Marquee Tool Opties Menu verschijnen. De eerste vier icoontjes geven aan op welke manier je nieuwe selectie moet omgaan met reeds bestaande selecties:

  • het eerste icoontje maakt een gewone nieuwe selectie aan zonder interactie met reeds bestaande selecties
  • het tweede voegt de nieuwe selectie toe aan de reeds bestaande selectie en maakt er één grote selectie van
  • het derde verwijderd de nieuwe selectie uit de reeds bestaande selectie
  • het vierde maakt een selectie van het overlappend gebied tussen een nieuwe en een reeds aanwezige selectie

Feather zorgt voor een zachte rand van je selectie. Hoe hoger de waarde hoe zachter de rand. Een praktisch voorbeeld van Feather vind je op [ de vignette-tutorial ].

Anti-aliased zorgt voor minder gekartelde randen in cirkelvormige selecties.

Kies je in het dropmenu voor Fixed Size ipv Normal dan kan je bij Width en Height een vaste waarde opgeven voor de afmetingen van je nieuwe selectie. (bv. een rechthoek van 300px op 100px).

Kies je voor Fixed Aspect Ratio dan kan je een verhouding opgeven (bv. een rechthoek van 3 op 2. Hoe groot of hoe klein je de rechthoek dan ook maakt de verhouding zal altijd 3 op 2 zijn).

Om de waarden van een tool te herstellen klik je helemaal links op het icoontje (in het Opties Menu van de tool), dan op het zwarte pijltje dat rechtsboven in het nieuwe venster verschijnt, en dan op Reset Tool.

Rechts klikken op het canvas met deze tool en een nieuw menu verschijnt met opties.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *