De Shape Tools

De Shape Tools zitten onder hetzelfde icoontje in de toolbox. Door op het zwarte pijltje rechtsonder het icoontje te klikken opent de submenu met de andere tools. Je kan ook op het toetsenbord op de “U” drukken om de tool te activeren. Switchen tussen de tools doe je via Shift + U.

Deze tools worden gebruikt voor het tekenen van shapes (vormen) met paden. (zie ook Pen Tool voor het tekenen van Shapes). Shapes kan je van formaat wijzigen zonder enige kwaliteitsverlies.


Als je één van de shape tools kiest verschijnt bovenaan een menu met opties:

Voor je begint te tekenen is het belangrijk een keuze te maken tussen de drie iconen :

1) Shape Layer :
De getekende vorm komt op een aparte layer in het Layers palette en in het Paths Palette. Als deze optie gekozen is worden de opties uitgebreid met Style en Color opties om een stijl en kleur te kiezen. Als de schakel is geselecteerd dan worden Style en Color toegepast op de huidige Shape Layer. Is de schakel niet geselecteerd worden Color en Style toegepast op de volgende vorm.

2) Path :
De Shape bestaat alleen in het Paths Palette en is niet zichtbaar als hij niet gevuld of omlijnd is. Klik hiervoor rechts binnen een geselecteerd pad om een menu met mogelijkheden te openen.
Je kan van het pad dan een masker maken, het pad verwijderen, er een vorm van maken en deze opslaan, een selectie maken, het pad vullen, omlijnen of transformeren.
Je kan er ook vormen van maken via Edit – Define Custom Shape .
Vulsel of omlijning bij een Work Path komen op de actieve layer (niet op een aparte).

3) Fill Pixels : de shape wordt gevuld met de voorgrondkleur op de actieve layer.

Dan heb je nog 2 iconen om de Pen en Freeform Pen Tool te activeren.

Vervolgens zijn er de iconen om shapes te tekenen: rechthoeken, gebogen rechthoeken, cirkels, veelzijdige vormen, lijnen, en custom shapes.
Als je Rounded Rectangle kiest kan je een waarde opgeven (bij Radius) voor de ronding van de hoeken.
Bij de Polygon Tool kan je het aantal zijden opgeven (bij Sides) die deze vom moet bevatten (bv. 3 voor een driehoek).
Kies je Line dan kan je de dikte van de lijn opgeven bij Weight.

Klik op het zwart pijltje dat naar beneden wijst naast de Custom Shapes om een menu te openen met opties voor de gekozen shape. Daar kan je o.a. het formaat van de shape instellen. Als je met de Line Tool werkt en je klikt dan op dit pijltje dan kan je hier bv. pijltjes toevoegen aan de lijn.

Klik je op het icoon naast Shape dan opent een menu met alle beschikbare vormen. Klik op een vorm om de shape te selecteren.

Als je een Shape layer of Path hebt gemaakt kan je nog kiezen wat er met overlappende gebieden moet gebeuren. Voor meer info zie Pen Tool.

Bij Fill Pixels is die optie er niet, maar wel de Mode (overvloeimodi) en Opacity (transparantie) en Anti-aliased (aanvinken om kartelvorming tegen te gaan).

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *