De Healing Brush Tool

De Healing Brush, Patch Tool en Color Replacement Tool zitten onder hetzelfde icoontje in de toolbox. Door op het zwarte pijltje rechtsonder het icoontje te klikken opent de submenu met andere tools. Je kan ook op het toetsenbord op de “J” drukken om de tool te activeren. Switchen tussen de drie tools doe je via Shift + J.

Deze nieuwe tool sinds Photoshop 7 dient om te ‘clonen’ (pixels kopiëren en ergens anders plakken) maar laat de textuur, belichting en schaduwen van de gesampelde pixels overeenkomen met de pixels waar je plakt. Hierdoor vloeien de geretoucheerde pixels onzichtbaar in elkaar over met de rest van de foto.

Zodra je de tool geactiveerd hebt, verschijnt bovenaan de volgende menu met opties voor deze tool:

Brush: Het eerste dat we tegen komen is de brush. Hier kan je een penseel instellen waarmee je gaat clonen. Klik op het icoontje voor het onderstaand menu met brush opties :


  • De diameter geeft de doorsnede van het penseel aan in pixels.
  • Hardness: hier stel je in hoe zacht de randen moeten zijn
  • Spacing: geeft de ruimte aan tussen de ‘afdrukken’ van het penseel (25% geeft een doorlopende lijn, terwijl hogere waarden een stippellijn geven)
  • Angle + Roundness: hiermee wijzig je de ‘punt’ van je penseel. Je kan ofwel waarden ingeven in de textboxes of je kan de pijlen in de cirkel verslepen.
  • Size: als je werkt met een tekentablet kan je dit instellen op Pen Pressure of Stylus Wheel.
  • Rechts klikken op de afbeelding (met de Healing Brush actief) brengt dit menu terug te voorschijn

Zodra je een brush gekozen hebt doe je Alt+muisklik op de plaats die je wil copiëren. Laat Alt los en klik met de muis op de plaats waar je wil dat de gecopieerde pixels komen. Blijf klikken tot het gedeelte dat je wou aanpassen vervangen is door de nieuwe pixels.

Als je eerst een selectie maakt en dan begint te clonen, dan zullen alleen de pixels aangepast worden die binnen de selectie vallen (ook al klik je erbuiten).

Als je een rechte lijn wil aanpassen dan klik je op het beginpunt (nadat je Alt+klik gedaan hebt) en dan klik je nogmaals op het eindpunt. De volledige lijn wordt ineens aangepast.

Nadat je pixels geplakt hebt kan je onmiddellijk naar Edit – Fade Healing Brush gaan waar je de doorzichtigheid van de geplakte pixels kan instellen.


Mode: Terug in het opties menu van de Healing Brush Tool vinden we een dropmenu waar je de wijze kan instellen waarop de pixels moeten samensmelten met de afbeelding.

Source: Bij sampled plak je de pixels die je gekopieert hebt op de afbeelding, bij Pattern plak je een patroon dat je kan kiezen door op het pijltje te klikken waardoor de beschikbare patronen zichtbaar worden.

Aligned: als dit niet aangevinkt is dan zal je steeds pixels copiëren van hetzelfde punt (waar je Alt+klik gedaan hebt), is het wel aangevinkt dan zal deze zich steeds mee verplaatsen met de plaats waar je plakt.

Use All Layers: Heb je verschillende lagen dan kan je dit aanvinken om door alle lagen heen te clonen. Is dit niet aangevinkt dan kan je alleen clonen op de actieve layer.

 

Klik hier voor een voorbeeld met de Healing Brush Tool in de praktijk.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *