De Crop Tool

Om een afbeelding bij te snijden klikt u op het icoontje in de toolbox of drukt u op “C” op het toestenbord.

Klik en sleep met de muis over de afbeelding.

Versleep de handvatten van het crop-venster om de selectie juist in te stellen. Als je met de muis naar de rand van het crop-venster gaat zal je zien dat de cursor vernaderd in een pijlje. Je kan het crop-venster horizontaal, vertikaal of diagonaal vergroten of verkleinen door te klikken en slepen als de cursor in een pijltje veranderd.

Bij diagonaal verslepen (d.i. vanuit de hoek) kan je Shift ingedrukt houden om de hoogte/breedte verhoudingen te behouden.

Ga je verder weg van de rand dan veranderd de cursor in een gebogen pijltje en kan je het crop-venster roteren. In het midden van het venster zie je een klein ‘vizier’. Dit is de as waarrond de afbeelding roteert. Je kan deze as ook verplaatsen door het vizier te verslepen. Als je met de cursor in de buurt van het vizier komt zal er een mini-vizier aan de cursor komen, dat aangeeft dat je de draai-as kan verslepen.

Dubbelklik in het venster om het bijsnijden te bevestigen. Hiermee verwijderd u het gebied buiten het venster.


Zodra u de crop-tool selecteert in de toolbox opent bovenaan het Crop Tool Options Menu.

Door te klikken op Front Image krijgt u de waarden ingevuld van de afmetingen en de resolutie van de afbeelding. Met de Clear button verwijder je alle waarden.

De Width en Height kunnen erg verwarrend zijn hier. Vul je 20px op 20px in, dan wil dat niet zeggen dat je een cropvenster hebt van 20px op 20px maar dat je deze zo groot kan maken als je wil, maar het zal in dit geval steeds een vierkant zijn.
Zodra je de selectie bevestigd zal Photoshop het geselecteerde gedeelte de maten geven die je opgaf in het opties menu (!). Het geselecteerde gedeelte zal dus verkleind of vergroot worden en (in dit geval) 20px op 20px groot zijn.
De resolutie aanpassen resulteert ook in een vergrootte of verkleinde afbeelding.

Laat je al deze velden leeg dan kan je bijsnijden hoe je wil en blijven de huidige afmetingen.


Zodra je de selectie met het crop-tool hebt gemaakt verschijnt bovenaan een nieuw opties menu.

Het Shield geeft de kleur die weggesneden gaat worden een kleur (deze kleur kan je bij Color aanpassen). Bij Opacity geef je de graad van doorschijning van deze kleur op (bij 100% zie je niets meer van het gedeelte dat je gaat wegsnijden).

Als je Delete aanvinkt worden de weggesneden gedeelten verwijderd, bij Hide worden ze verborgen en kunnen ze terug opgeroepen worden via Image – Reveal All.

Perspective is heel erg handig als je een afbeelding hebt die niet recht staat. Maak een crop-venster, vink perspective aan, en ga naar de rand van het crop-venster. Je ziet gebogen pijltjes verschijnen en versleep het venster zodat de helling van het venster en de scheve afbeelding evenwijdig lopen. Bevestig de selectie en de afbeelding wordt bijgesneden én ineens rechtgezet.


crop-selectie met perspective aangevinkt
resultaat

Door op het vinkje rechts op het opties menu te klikken bevestig je een crop-selectie, door op de doorstreepte cirkel te klikken annuleer je de selectie.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *