De Clone Stamp en Pattern Stamp Tool |PHOTOSHOP TUTORIALS

De Clone Stamp en Pattern Stamp Tool zitten onder hetzelfde icoontje in de toolbox. Door op het zwarte pijltje rechtsonder het icoontje te klikken opent de submenu met andere tool. Je kan ook op het toetsenbord op de “S” drukken om de tool te activeren. Switchen tussen de 2 tools doe je via Shift + S .

Met de Clone Stamp Tool kopieer je een deel van een afbeelding waarna je die kan plakken op andere delen van de afbeelding. Het is dus eigenlijk een penseel dat clonen maakt.

Houd Alt ingedrukt terwijl je met de muis klikt op het gebied dat je wil kopiëren. Laat Alt los en ga met de muis naar waar het gekopieerde gebied moet komen. Klik op het gebied om het gebied te plakken en blijf evetnueel klikken om een groter gebied te clonen.

Je kan pixels van verschillende afbeeldingen naar elkaar kopiëren.

Nadat je pixels geplakt hebt kan je onmiddellijk naar Edit – Fade Clone Stamp gaan waar je de doorzichtigheid en blending van de geplakte pixels kan instellen.


Zodra je de tool geactiveerd hebt, verschijnt bovenaan de volgende menu met opties voor deze tool:

 • Brush: De afmeting van het gekopieerde deel hangt af van de Brush-grootte die je kiest bj de opties.
 • Mode: De wijze waarop het gekopieerde deel zich mengt met de reeds aanwezige pixels (overvloeimodi)
 • Opacity: de doorzichtigheid van de geplakte pixels.
 • Flow: hoe snel moet de kleur of effect worden toegepast
 • Aligned:
  aangevinkt (uitgelijnd): hebt u een referentiepunt geselecteerd, dan maakt de Clone Stamp een kopie van de afbeelding op elk punt waar u plakt, waarbij het gekopieerde gedeelte steeds groter wordt naarmate u verder schildert.

  niet aangevinkt (niet uitgelijnd): hebt u een referentiepunt geselecteerd en begint u met plakken, dan wordt het gekopieerde gedeelte van de afbeelding alleen uitgebreid als u de muis ingedrukt houdt. Laat u de muisknop los en drukt u deze opnieuw in, dan begint u met het schilderen van een nieuwe kopie van hetzelfde referentiepunt.

 • Use All Layers: Vink dit aan, voeg een layer toe zodat de pixels die u plakt op deze layer komen. Is het resultaat niet goed kan u deze layer verwijderen, zodat de originele afbeelding onbeschadigd blijft.

Met de Pattern Stamp Tool plak (schilder) je een repeterende kopie van een geselecteerd patroon in een afbeelding. Het opties menu van deze tool is bijna hetzelfde als die van de Clone Stamp, alleen achteraan vinden we enkele verschillen:

 • Pattern: hier kies je het patroon dat je wil gebruiken. Je kan ook zelf een patroon maken: selecteer met de rectangular marquee een gebied in eender welke afbeelding en doe Edit – Define Pattern. Het geselecteerde gebied wordt nu als gebied opgeslagen.
 • Aligned:
  aangevinkt: het patroon zal zich als 1 groot geheel voordoen zonder overlapping en zonder onderbreking in het patroon.
  niet aangevinkt: overlappingen treden op en het patroon zal onderbroken worden.
 • Impressionist: hier moet je eerst je volledige afbeelding opslaan als patroon: Select All – Edit – Define Pattern. Klik op de pattern thumbnail en kies je afbeelding. Align aanvinken en een brush kiezen. Het patroon zal een impressionistische effect hebben op je afbeelding.

 

Klik hier voor een voorbeeld met de Clone Stamp Tool in de praktijk.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *